Plantenbordjes

Aardbei

Fragaria × ananassa

Eigenlijk helemaal geen vrucht, maar een schijnvrucht! De echte vruchten zijn de nootjes (de pitjes) op de buitenkant van de aardbei. De aardbei smaakt er zeker niet minder lekker om! De aardbei is familie van de rozen, al heeft de bloem meer weg van de Meidoorn (de groene afscheiding rond de Paardenspeelwei is een Meidoorn-haag). De bloemetjes vormen zich na de bloei om tot (schijn)vruchten die wij aardbeien noemen. Er zijn heel veel verschillende aardbeien vari?teiten, allemaal ontstaan door kruisbestuiving van verschillende soorten, waarvan dan de zaadjes weer geoogst worden. Kwekers hopen zo de meest gunstige eigenschappen van verschillende soorten in ??n nieuwe vari?teit te krijgen (zonder alle slechte eigenschappen natuurlijk).
QR code

Appel 'Ecolette'

Malus Domestica 'Ecolette'

De (eet)appel is een boom, struik of spil uit het geslacht Malus, waaraan de vooral op het noordelijk halfrond algemeen bekende handappels groeien. De appel groeit in de gematigde streken. Deze hand- en moesappel is zeer ziekteresistent. De smaak lijkt op die van de zeer bekende Elstar, maar dit ras heeft het voordeel dat hij veel gezonder is. Ook rijpen de vruchten over een lange periode, wat betekent dat men meerdere keren vruchten kan plukken. De appels zijn tot februari te bewaren. De Ecolette is een bewaarappel die is ontstaan in 1978 in het Centre for Plant Breeding and Reproduction Research (CPRO-DLO), thans onderdeel van Wageningen Plant Research van de Wageningen University & Research. Het is een kruising tussen Elstar en Prima. De appel werd al 10.000 v.Chr. in Europa in het wild verzameld en al in het Nabije Oosten geteeld in 4000 v.Chr. Waarschijnlijk is de appel langs de oude zijderoute verspreid, omdat ook het genencentrum van de appel in de omgeving van deze route ligt. De eetbare handappel is het eindresultaat van een eeuwenlang proces van kruising in Centraal-Azië, waar meer dan 25 wilde appelsoorten voorkomen. Geselecteerde rassen werden later in stand gehouden door de door Chinezen uitgevonden techniek van enting. Ten tijde van de oude Grieken en Romeinen tussen de achtste eeuw v.Chr. en de vijfde eeuw na Chr. was er een florerende teelt van appels. De Romeinen hebben deze rassen verder verspreid over West-Europa.
QR code

Appel - Pinova

Malus domestica 'Pinova'

Deze boom groeit zwak en heeft een hoge productie. Dit appeltje is laat rijp en lang te bewaren. Deze appel is langwerpig en is felrood gekleurd op een gele achtergrond; zeer sierlijk. Vast, knapperig vruchtvlees. Zachtzuur tot zoet van smaak. Pinova is vrij goed resistent tegen ziekten.
QR code

Framboos

Rubus idaeus

De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt en is als voedsel al sinds de vroegste tijden in gebruik. Frambozen zijn in te delen in twee groepen: zomer- en herftframbozen. De zomerframbozen hebben een tweejarige cyclus (dus slechts 1x per 2 jaar vruchten!), hebben meer vruchten, en zijn rijp in juni/juli. De herfstframbozen hebben een ??njarige cyclus (elk jaar vruchten), hebben iets minder vruchten (en ze kunnen door herfstweer en schimmels makkelijker mislukken) en zijn rijp vanaf augustus tot de eerste vorst. Ook zijn lang niet alle frambozen rood: er zijn ook witte en gele frambozen. In ons plukbos staat vooral gele herfstframboos.
QR code

Pruim

Prunus domestica

De pruim is een boomvrucht, of specifieker een aantal soorten steenvruchten van het geslacht Prunus, die voor consumptie gekweekt worden. In dezelfde familie zitten bijvoorbeeld ook perziken, kersen, vogelkersen. Pruimen (de vrucht) zijn te herkennen aan een ovale of ronde vorm met een groef aan ??n kant en een gladde pit. Er zijn vele soorten pruimen. Daarvan doen vier soorten het goed in Nederland: Opal, Jubileum, (Reine) Victoria en Bleue de Belgique. De eerste drie hebben geen kruisbestuiving nodig ('zelfvertiel'), Bleue de Belgique heeft kruisbestuiving met een andere soort in de buurt nodig om vruchten te krijgen. Pruimen (vruchten) zijn er in allerlei kleuren: rood, paars-rood, rood-geel, geel en groen. Pruimen met grotere vruchten zijn vaak direct geschikt voor consumptie. Kleinere soorten worden vaak verwerkt tot jam (moes) of jenever.
QR code