Framboos

Rubus idaeus winterhard meerjarig fruit

De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt en is als voedsel al sinds de vroegste tijden in gebruik.

Frambozen zijn in te delen in twee groepen: zomer- en herftframbozen. De zomerframbozen hebben een tweejarige cyclus (dus slechts 1x per 2 jaar vruchten!), hebben meer vruchten, en zijn rijp in juni/juli. De herfstframbozen hebben een éénjarige cyclus (elk jaar vruchten), hebben iets minder vruchten (en ze kunnen door herfstweer en schimmels makkelijker mislukken) en zijn rijp vanaf augustus tot de eerste vorst.

Ook zijn lang niet alle frambozen rood: er zijn ook witte en gele frambozen. In ons plukbos staat vooral gele herfstframboos.

Verzorging

Frambozen houden van een voedzame grond. Humusrijke grond of kalkrijke klei, waaraan een flinke hoeveelheid humus is toegevoegd, voldoet het beste. Bemesten is niet nodig; hoe meer stikstof (N), des te minder goed zijn de vruchten.

Bij zomerframboos: na de oogst de vruchtstengels wegsnoeien. De nieuwe scheuten staan dan al boven de grond en kunnen aangebonden worden. Bij herfstframboos: omdat alles in hetzelfde jaar gebeurd, kan na de oogst de plant gesnoeid. Ongeveer 8 nieuwe scheuten overhouden.

De opbrengst bij framboos is veer hoger als je de plant opbindt: elke 50 cm een draad spannen en daaraan vastmaken.

Locatie

De frambozen staan in 'achterin' tegen de Meidoornheg. Er staan ongeveer 10 frambozenplanten.

Buren

Goede buren: gras, vergeet-mij-nietjes (goed om wormpjes van de frambozenkever te voorkomen), knoflook , petunia, smeerwortel, afrikaantjes, viooltjes

Slechte buren: Aardappelen en aardbeien

Bronnen

Planten