Kweepeer
Cydonia oblonga
boom fruit
De kweepeer is een struikachtige boomsoort uit de rozenfamilie. De plant is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De soort komt oorspronkelijk uit Kreta en de vrucht is algemeen bekend in veel landen, vooral in Mediterraans Europa en in Japan. De kwee bloeit laat, van mei tot in juni. De (grote) vruchten worden in het najaar geoogst. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer.
Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand. Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker.
Kweeperen worden verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtenpasta (in blokjes lijkend op snoepjes), taart, vruchtensap, thee, wijn en likeur. In de Arabische keuken wordt de vrucht ook gebruikt in hartige gerechten met vlees en groenten.